ШТА ЋЕ НАМ ДОНЕТИ НОВИ ЗАКОН О ЗДРАВСТВЕНОМ ОСИГУРАЊУ

zdravstvoЗакон о здрваственом осигурању један је од првих Закона који би нова Влада требало да усвоји. Нацрт овог Закона доноси велики број новина. На првом месту је боловање у трајању од 60 дана, које ће убудуће моћи да отвори изабрани лекар. Родитељи деце оболеле од рака, тешког оштећења можданих структура и других тешких болети ће имати право на боловање  током комплетног лечења детета до његове 18-те године и примаће сто одсто зараде. Новина је и да ће жене, којима је због карцинома уклоњена једна или обе дојке, убудуће рекострукцију или корекцију дојки добити о трошку државе. Сада ће се знати и шта да радимо уколико нам се деси да се разболимо током боравка ван земље. Предлог је да фонд плаћа трошкове медиснцке помоћи прижене у иностранству, уколико немамо потврду о коришћењу здравствене заштите. Предвиђено је и упућивање у иностранство ради дијагностике, а не као раније само у случају лечења.

Партиципације ће бити ослобођени и даваоци органа, ћелија и ткива, као и осетљиве популације: деца, старије особе, труднице, породиље и Роми.

Убуће ће, и без оверене књижице бити примљени оболели на палијативно лечење, као и на прегледе који су предвиђени скрининг програмима: рано откривање рака дојке, дбелог црева или рака грлића материце.

Уводе се и санкције за неоправдано неодазивање на скриниг прегледе. Неодговорни који се не одазову ни на трећи позив у једном циклусу, а не оправдају изостанак, губе касније право на лечење те болести о терету државе.

Предлог ће се наћи пред посланицима Скупштине Србије на јесен, а надлежни очекују да ће закон бити усвоје до краја ове године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/%d1%88%d1%82%d0%b0-%d1%9b%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%bc-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%81%d1%82%d0%b2/