Početna » РОДИТЕЉИ ЋЕ НАДЗИРАТИ НАСТАВНИКЕ: Шта све пише у новом правилнику о оцењивању у школама – просветари шокирани

РОДИТЕЉИ ЋЕ НАДЗИРАТИ НАСТАВНИКЕ: Шта све пише у новом правилнику о оцењивању у школама – просветари шокирани

МИНИСТАРСТВО просвете објавило је нове правилнике о оцењивању ученика у основним и средњим школама, као и Правилник о друштвено корисном раду. Најважнија новина је да, ако родитељи више од половине ученика из истог одељења сматрају да одређени наставник у основној школи не ради свој посао како треба, могу да траже проверу његовог рада. Основци ће убудуће имати три писмене провере знања, уместо две, док код средњошколаца нема битнијих измена.

од Паланка данас
0 Коментар

Иако су маме и тате и до сада „закључивале“ оцене, сада им је правно дата могућност да реагују ако им неки професор није по вољи. Ово решење већ је изазвало реаговање просветних синдиката, па је тако ГСПРС „Независност“ упозорио да ће то донети велике проблеме запосленима у образовању.



Спорно решење предвиђа да, „у случају да родитељи више од половине ученика из истог одељења сматрају да одређени наставник наставу и друге облике образовно-васпитног рада, вредновање, праћење, проверавање и оцењивање ученика не спроводи у складу са законом и Правилником о оцењивању, школа спроводи процедуру у којој се утврђује његова одговорност и предузимају одговарајуће мере. То се односи и на дефектолога, који реализује наставу у школи за образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом и школи која има одељење за ове ђаке.

Како се наводи у Правилнику, родитељи ученика који имају примедбе обраћају се дописом одељењском старешини преко својих представника родитеља у Савету родитеља. Разредни потом обавештава наставника, надлежно стручно веће и директора.

– Стручно веће прибавља изјашњење наставника на чији рад је уложена примедба и испитује наводе, имајући у виду утврђене критеријуме оцењивања, након чега доставља своје мишљење директору – наводи се у Правилнику. – Он заједно са стручним сарадником и секретаром разматра мишљење и доноси одлуку о прихватању или одбијању примедаба родитеља. Уколико је примедба била основана, прави се план појачаног инструктивно-педагошког увида у рад наставника, тако што планирају посету и предлажу мере за отклањање неправилности имајући у виду најбољи интерес ученика. Подносилац приговора може се обратити надлежној школској управи, уколико није задовољан одлуком директора.

Како објашњавају у Министарству, нови правилници су део активности којима се јача васпитна улога школа и образовни систем за превенцију и одговор на насиље, а донети су ради усаглашавања са изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Тај закон је усвојен у новембру прошле године и предвиђа бројчано оцењивање владања у основним и средњим школама, почев од другог разреда основне школе.

– Циљ ове мере је да буде и превентивна – навела је Славица Ђукић Дејановић, министар просвете. – Важно је да ученици знају да се и њихово понашање оцењује и да оцена из владања утиче на њихове резултате и општи успех. Приликом закључивања оцене из владања, одељењско веће ће узимати у обзир и ангажовање ученика у ваннаставним активностимa, у планирању и реализацији превентивних активности, његово понашање према другим ђацима и запосленима и извршавање школских обавеза, изостанке, изречене васпитне и васпитно-дисциплинске мере.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept