Početna » ФЕЈСБУК ОД 1. ДЕЦЕМБРА УКЛАЊА НЕКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СА ПРОФИЛА КОРИСНИКА

ФЕЈСБУК ОД 1. ДЕЦЕМБРА УКЛАЊА НЕКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СА ПРОФИЛА КОРИСНИКА

од Паланка данас
0 Коментар

Фејсбук, односно компанија Мета у чијем саставу је ова друштвена мрежа, обавештава кориснике да уклања неколико поља са информацијама са профила, како би поједноставили платформу и учинили је „лакшом за навигацију“. Шаљу обавештења корисницима да ће са њихових профила од 1. децембра бити уклоњена поља у којима су наведене адресе, сексуална оријентација, политичко опредељење и верска припадност, пише socialmediatoday.com.

„Kао део наших напора да учинимо Фејсбук лакшим за навигацију и коришц́ење, уклањамо неколико поља из профила: Заинтересовани, Религијски ставови, Политички ставови и Адреса. Ова промена не утиче на нечију способност и могућност да дели ове информације о себи на другом месту на Фејсбуку.“




Дакле, ако сте унели ове информације, ускоро ће бити избрисане и више нец́е бити приказиване посетиоцима вашег присуства на Фејсбуку. У ствари, Мета је вец́ уклонила све ове аспекте као опције циљања огласа, као део ревизије опција података раније ове године.

Мета је применила ту промену како би се боље ускладила са европским законима, који забрањују циљање корисника на основу тога, осим ако свако појединачно није дао изричит пристанак. Тај закон је ступио на снагу 2018. и Мета се противила његовој примени, али са ширим, глобалним помаком ка вец́ој приватности и вец́ој контроли података корисника, Мета је на крају морала да га поштује и крене у усклађивање са строжијим прописима о приватности.

Дакле, ако Мета ионако не може да их користи као опције циљања огласа, претпостављамо да уопште нема смисла да их има, када вец́ зна где се налазите на основу података које делите са свог уређаја.

У суштини, Мета више нема потребу да делите ове информације на свом профилу, а сваки од ових елемената може довести до дискриминације и штете само својим присуством. Зато је вероватно боље да их уклоните сами – али укупан утицај на то како платформа функционише ц́е бити углавном непромењен.

Фејсбук не може, на пример, да прати шта радите у другим апликацијама или ваше понашање при прегледању веба , како би допунио оно што вец́ зна о вама из сопствених апликација. Али може да прати вашу активност у оквиру својих платформи, које, осим ако је нисте искључили, укључује вашу локацију.

Опет, утицај је прилично ништаван, док потенцијалне негативне стране тога што ове информације буду наведене на вашој страници могу узроковати непотребну штету. Зато је најбоље да непотребне информације сами уклоните, закључује се у тексту објављеном на socialmediatoday.com.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept