Početna » ДЕЦА ИЗ СРБИЈЕ НАТПРОСЕЧНА У ЧИТАЛАЧKОЈ ПИСМЕНОСТИ: Сви треба да БУДЕМО ПОНОСНИ, девојчице ипак боље

ДЕЦА ИЗ СРБИЈЕ НАТПРОСЕЧНА У ЧИТАЛАЧKОЈ ПИСМЕНОСТИ: Сви треба да БУДЕМО ПОНОСНИ, девојчице ипак боље

Ученици четвртвог разреда основних школа из Србије добили су 514 поена

од Паланка данас
0 Коментар

Деца из Србије узраста 10 година остварила су натпросечан резултат у читалачкој писмености, према резултатима истраживања Студије о напретку у међународној читалачкој писмености (ПИРЛС 2021), и пласирала се на 26. место у свету.

Ученици четвртвог разреда основних школа из Србије добили су 514 поена, што је више од 500, то јест више од просечне вредности скале, наводи се у студији ПИРЛС-а (Progres in International Reading Literacy Study).



На основу поменутог истраживања, чији се резултати објављују сваких пет година, деца из Сингапура заузела су прво место са 587 поена, други је Хонг Kонг (573), а трећа Русија (567).

У првих 10 су и Енглеска, Финска, Пољска, Kинески Тајпех, Шведска, Аустралија и Бугарска.

На тој табели је испред Србије од држава региона је Словенија, која се са 520 поена пласирала три места изнад наше земље, док је на 33. месту Црна Гора, са освојених 487 поена.

Истраживањем је обухваћено стотине хиљада деце, а према извештају ПИРС-а, у овом тестирању учествовало је 4.037 ученика четвртих разреда из 169 школа, које су чиниле национални репрезентативни узорак.

Девојчице биле боље од дечака

Према тим истраживањима, у Србији су девојчице четвртог разреда имале већи просечни успех од дечака, са предношћу од девет поена.

Ученици четвртог разреда у нашој земљи имају боља постигнућа у читању због књижевног искуства (518 поена) у односу на читање ради проналажења и употребе информација (511).

Десетогодишњаци у Србији били су успешнији у тумачењу, интегрисању и вредновању него у проналажењу и директном извођењу закључака.

Њихово просечно постигнуће у процесима проналажења и закључивања је 510 поена, док успех, када је реч о тумачењу, интегрисању и вредновању, износи 516 поена.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept