13. ЗИМСКА КАМПАЊА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У МЗ ДОЊИ ГРАД 6. ЈАНУАРА

Почела је Зимска кампања добровољног давања крви, 13. по реду. Kампања “Живот је сигурнији када смо заједно”, почела је у понедељак, 4. јануара 2021. године.
Зимску кампању добровољног давања крви, која је одавно постала традиционална, организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије. Ове организације су ову кампању започеле уз подршку локалних самоуправа и медија.

Циљ кампање је да се обезбеде довољне залихе у периоду године када се очекује смањење резерви. Поред тога, намера акције је и да се подигне свест о значају добровољног давања крви.

Током јануара и фебруара, кроз организацију акција добровољног давања крви у локалној заједници и подстицања грађана да се укључе, преко 40 градова и општина симболично ће се такмичити за титулу “Шампион солидарности”.

Овогодишња кампања у Смедеревској Паланци почиње сутра, 6. јануара у МЗ Доњи град, где ће у времену од 9 до  14 часова сви пунолетни грађани моћи да дају крв.

Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви наглашавају да је од посебне важности то што се акција одржава у доба пандемије коронавируса. Наиме, у доба пандемије акције добровољног давања крви у школама, на факултетима и школама су онемогућене. Могућности за прикупљање крви у предузећима и институцијама су ограничене или се уопште не организују.

Акције у локалној заједници су једини сигуран извор прикупљања крви, наглашава се у саопштењу Института за трансфузију крви. Подсећа се да је крв свакога дана и даље потребна за лечење пацијената. Kрв је за њих незаменљив лек.

“Иако живимо другачијим стилом јер нас је пандемија коронавируса отуђила, важно је да се боримо за очување духа заједништва, јер једино тако живот може бити сигурнији.”

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/13-zimska-kampanja-dobrovoljnog-davanja-krvi-u-mz-donji-grad-6-januara/