14. НОВЕМБАР-СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

Светски дан дијабетеса (World Diabetes Day) је кампања са циљем скретања пажње на проблем дијабетеса у свету. Обележава се сваке године 14. новембра, на рођендан Фредерика Бантинга, који је са Чарлсом Бестом допринео открићу инсулина 1922. године. Лого Светског дана дијабетеса је плави круг који симболизује јединство глобалне дијабетес заједнице у борби против пандемије дијабетеса.

Задње две године 2018-2019 тема је:”Дијабетес и породица” и обележава се под слоганом “Дијабетес утиче на породицу”. Активности ове кампање у борби против дијабетеса, коју интернационална дијабетес
фондација спроводи већ две године 2018-2019:
-Подизање свести о утицају дијабетеса на породицу
-Превенција и едукација о дијабетесу
Дијабетес је стање трајно повишеног нивоа шећера у крви.
У Свету од ове болести болује 371 милиона људи, сваких 10сец оболи од ове болести 2 особе, сваких 30сец умре једна особа од последица дијабетеса. У Србији од ове болести болује око 670000 људи, а дијабетес је у Србији на ИИИ месту узрок смртности, у Србији годишње умре од ове болести преко 3000 оболелих од последица дијабетеса. Фактори ризика за дијабетес могу бити промењиви и непромењиви. Непромењиви су наса старост, генетика, пол а у промењиве факторе на које морамо обратити пажњу и на које можемо да утичемо су:физичка активност, крвни притисак, ниво гликемије,холестерола, триглицерида у крви, исхрана,БМИ, стрес….
Борба против дијабетеса :
-Правилна исхрана
-Физичка активност
-Редовна контрола шећера, триглицерида, холестерола у крви и стања крвног притиска
-Редовни прегледи код лекара
-Борба против стреса
-Едукација и превенција

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/14-novembar-svetski-dan-borbe-protiv-secerne-bolesti/