20. МАРТ-НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

20. март обележавамо као Национални дан борбе против рака дојке, како би скренули пажњу на значај раног откривања ове болести, имајући у виду високу вероватноћу излечења, преживљавања и бољи квалитет живота оболелих жена. Распрострањеност обољења и подаци о смртности у нашој земљи и даље су забрињавајући.

Сматра се да је настанак рака дојке последица удруженог деловања више фактора ризика, од којих се наследна предиспозиција најчешће помиње у групи оних на које није могуће утицати. Посебан акценат у превентивним активностима свакако треба ставити на оне факторе ризика који се могу модификовати – рађање деце после 30 године, недојење деце, пушење, физичка неактивност, неправилна исхрана, хормонска терапија и др. Веома је важна едукација жена за самопреглед дојке и њихово мотивисање за долазак на редовне превентивне прегледе, у складу са препорукама и старосном доби:
– самопреглед дојке – од 20. године живота једном месечно;
– клинички преглед дојке – од 29. до 39. године сваке треће године;
– клинички преглед дојке – од 40. године једном годишње;
– мамографија – од 50. године живота сваке друге године.

Један од најчешћих начина раног откривања рака дојке је спровођење организованог националног скрининг програма код жена старости од 50 до 69 године. У нашој земљи организовани скрининг се тренутно спроводи у 50 општина, од којих у 8 београдских: Земун, Нови Београд, Стари град, Лазаревац, Палилула, Обреновац, Раковица и Гроцка. Свака трећа жена старости од 50 до 69 година позвана је на мамографски преглед и до сада је откривено 290 карцинома у раној фази, код жена које нису имале никаквих симптома и које се највероватније у том периоду не би обратиле лекару. У општинама где се не спроводи овакав вид секундарне превенције, обавља се превентивни преглед код жена које се саме јаве лекару, тзв. опортуни скрининг.

У оквиру кампање поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке, организују се предавања, трибине, гостовања и прилози за медије, разговори са женама о важности превентивних прегледа и др. Свака жена треба да зна да се ризик од рака дојке може смањити правилном исхраном, са малим уносом масти и шећера, уз доста житарица и обавезних 5 порција воћа и поврћа сваког дана; редовном физичком активношћу у трајању од најмање 30 минута дневно; избегавањем дувана и алкохола; обавезним одласком на превентивни преглед и одазивањем на скрининг мамографију. Готово сваки случај рака дојке може бити спречен!

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/20-mart-nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-dojke/