АФРИЧКА СВИЊСКА КУГА У КУСАТКУ

У Србији је потврђена афричка свињска куга, али епидемије нема. Kако је објавио РТС, да се болест појавила на четири фарме у три села у општинама Младеновац и С. Паланка: Рабровцу Великој Kрсни и Kусатку и да је у пречнику од три километра проглашено заражено подручје.

Министар Бранислав Недимовић рекао је за РТС да су за пољопривреднике и ловце спремна упутства за сузбијање заразе и да ће на терену непрекидно бити ветеринарске службе.

На сајту ОИЕ може се видети да су случајеви за које се сумња да је у питању афричка куга регистровани на укупно четири места у Србији.

У Рабровцу крај Младеновца је од 24 прегледане сумњиве свиње болест потврђена код једне, преноси Бета.

Додаје се да је у два одвојена случаја обољење потврђено и у Великој Крсни крај Младеновца, где су пронађене укупно четири оболеле животиње, док је у Кусатку код Смедеревске Паланке од 64 сумњива случаја, болест потврђена код две свиње.

Додаје се да је до сада нешкодљиво уклоњено 114 животиња и подсећа да против класичне куге свиња не постоји вакцина. Болест се не преноси на друге врсте животиња ни на људе.

Узрочник болести је вирус, а симптоми су губитак апетита, повишена температура, црвенило коже, побачаји, потиштеност, несигурност при ходу, отежано дисање, кашаљ, повраћање и крвави пролив.

Болест се брзо шири и узрокује велике економске губитке. Вирус се преноси контактом болесних са здравим свињама, контаминираном храном, водом и простирком, инфицираним крпељима, одећом, обућом, контаминираним предметима, опремом, превозним средствима, лешевима угинулих или закланих животиња.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/africka-svinjska-kuga-u-kusatku/

2 comments

    • Nik on 13/08/2019 at 20:34

    Opet neko rešio da poveća uvoz

    • Veterinar on 13/08/2019 at 15:58

    Ispravka, kod afričke kuge ne postoji vakcina, kod klasične postoji.

Komentari su onemogućeni.