АКЦИЈА ХВАТАЊА НАПУШТЕНИХ ПАСА ОД ЈУТРОС У ПАЛАНЦИ

Након притужби бројних родитеља на појаву чопора напуштених паса у близини ОШ ХИМ, локална самоуправа је моментално реаговала и од јутрос се спроводи акција хватања паса луталица. Од наших читалаца смо добили и фотографију са лица места испред ОШ ХИМ  где се између осталог, обавља акција. Родитељи су нам такође упутили сугестију, а тиче се такође безбедности деце, која се односи и на паркиране аутомобиле на тротоару у улици Вука Караџића који приморавају децу да силазе на коловоз пошто је тротоар у великој дужини претворен у паркинг, па би надлежни из полиције могли да пораде и на овом пољу.

Иначе, Светска здравствена организација, псе луталице, по начину живота дели на три групе:

1. Пси о којима води бригу већи број људи (суседски пси) и њихова слобода кретања је делимично контролисана и зависи од извора хране и склоништа. Ови пси обично се крећу и у другим четвртима насељених места, али се увек враћају у своје станиште ради одмора и храњења.

2. Пси који немају ограничену слободу кретања и чији извор хране, воде и склоништа није дефинисан.

3. Пси који су потпуно независни од човека, који се слободно и неконтролисано крећу и који обично избегавају контакте са људима. Ово су по правилу полу-дивљи пси.

Псе луталице по начину настанка можемо поделити у четири категорије и то:

1. Пси које су напустили или изгубили власници (неодговорни власници)

2. Пси познатих неодговорних власника који су пуштени да без надзора слободно шетају по јавним површинама.

3. Пси који су рођени на улици, који никада нису имали власника, а потичу из прве две категорије паса луталица.

4. Напуштени и одбачени пси који су се као штенци нашли на улици и самостално развијали.

Здравствени, хигијенски, еколошки, естетски али и социјални разлози су опредељујући фактори за решавање проблема прекобројности паса луталица. Нерешавањем ових проблема настају тешко исправљиве штете и проблеми:

§ Болести. Пси су директни извори и преносиоци разних инфективних паразитских болести заједничких за животиње и човека (беснило, ехинококоза, токсоплазмоза, аскаридоза, демодикоза, пантљичара, шуга, крпељи, буве итд.).

§ Агресивност и уједљивост. Пси луталице своју агресивност углавном испољавају према псима познатих власника, али су и чести напади на људе. Подаци казују да од укупног броја напада на човека 30% потиче од паса луталица.

§ Бука. Лавеж паса достиже вредности између 80 и 120 dB.

§ Прљање јавних површина. Пси преко урина и измета загађују јавне површине и преносе паразите и микроорганизме.

§ Непријатни мириси. Разна кожна обољења, прљава длака и кожа као и измет и урин извор су непријатних мириса.

§ Примарно предаторство. Пси луталице нападају и убијају ситне дивље и домаће животиње.

§ Секундарно предаторство (стрвинарство). Пси луталице лишени бриге и надзора налазе извор хране у лешинама угинулих животиња чијим развлачењем шире заразне болести.

§ Компетенција за отворен простор. Пси луталице настањују и заузимају јавне површине и нападом на псе познатих власника штите своје станиште.

§ Материјалне штете. Нападом на људе и животиње наносе материјалне штете.

§ Саобраћајни удеси. Велики број саобраћајних удеса управо су изазвани неконтролисаним кретањем паса по саобраћајницама.

Због свега наведеног, кључне превентивне мере за смањење популације паса и штета које оне наносе су:

1. примена важећих Законских решења,
2. увођење стимулативних мера за стерилизацију, вакцинацију и обележавање паса,
3. изградња прихватилишта,

Применом ових одредби у пракси, стичу се услови за санкционисање несавесних и неодговорних власника кућних љубимаца, који продукују проблем. Такође је потребно повећати хигијену у насељеним местима, како би се смањила могућност прехрањивања напуштених паса на улици који могу да буду агресивни, што је потенцијална опасност за људе, децу и домаће животиње.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/akcija-hvatanja-napustenih-pasa-od-jutros-u-palanci/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Vlada on 08/11/2018 at 09:10

  Prvo se zapitajte odakle toliko pasa lutalica…da nije neodgovorne STOKE ne bi ni postojali psi lutalice…prvo pohapsiti i odrati novcano sve koji napustaju svoje pse i koji ih pustaju da se nekontrolisano pare…staviti ih na lanac i turiti im leba i vodu mesec danа cisto da vide kako je tim psima…e onda lutalice koje preostanu neka hvataju…ako ih uopste bude bilo…

 1. I gde su odvedeni svi ti psi??

  • Vera on 07/11/2018 at 16:36

  Najbolje da ih poubijate sve jer vam prljaju okolinu koju sami zagadjujete 16 puta vise bacanjem djubreta i svim ostalim stvarima koje ljudi rade.

  • Паланчанин on 07/11/2018 at 16:31

  Битно да су господа шинтери паркирали на месту за инвалиде…

  • sasa on 07/11/2018 at 13:07

  Trotoar pored parka kao parking. Svakog dana je tako.

Komentari su onemogućeni.