АЛЕРГИЈЕ ОД АМБРОЗИЈЕ ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА

Kако кажу за у Агенцији за заштиту животне средине, високе концентрације овог полена остаће и у наредној недељи, док ће у ваздуху остати до краја септембра.

Због ове коровске биљке пати, у просеку, сваки десети становник Србије, и узрок је више од половине свих поленских реакција.

Овај опасан коров почиње да цвета од средине августа, када је већ касно за праву акцију сузбијања. Амброзија, кажу стручњаци, мора да буде посечена пре цветања, крајем јула и почетком августа, јер када се коси у цвету, полен може чак и да се рашири. Ветар може да разнесе полен и на удаљеност од 300 километара. Једна биљка има и до 150.000 семенки.

„Суво, ветровито време погодује ширењу и јачању ефеката на оне који су алергични“, кажу у Агенцији за заштиту животне средине СЕПА. „Падом температуре амброзија инванзивније цвета, а први дани септембра су период њене највеће концентрације. Почињу да цветају и бочне гране корова, а та ситуација трајаће до краја септембра. Зато апелујемо на грађане да прате наш сајт са информацијама о концентрацијама алергена у ваздуху и понашају се у складу с тим.“

Агенција за заштиту животне средине мери концентрације алергена у 25 мерних станица. Већ неколио недеља у „црвеној зони“ високих концентрација управо је полен амброзије. Више пута су пређене граничне вредности од 30 поленових зрна по метру кубном ваздуха, а неким данима, на одређеним локацијама, граничне вредности су премашиване и 20 пута.

Највеће концентрације полена амброзије су по правилу у Војводини, али и у Београду, док је мања ка југу Србије – Нишу, Врању, Сокобањи, а најнижа на Златибору.Алергични на полен амброзије требало би да избегавају излазак из куће ујутру, јер је тада концентрација полена најјача – кажу у Агенцији за заштиту животне средине. Препорука је и чешће пресвлачење, јер полен остаје на одећи, као и често туширање и прање косе како би се спрао полен. Добро је и бити у климатизованим просторијама, јер филтери из клима-уређаја задржавају полен. И наравно, користити терапију против алергија. Преко дана треба држати прозоре затворене, стан чешће усисавати и узимати редовно антихистаминике и спрејове на бази кортикостероида.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/alergije-od-ambrozije-do-kraja-septembra/

1 comment

    • петар on 15/09/2017 at 11:58

    Tema na kojoj se nedovoljno radi. Imamo zakonsku regulativu o unistavanju ambrozije vec godinama ali niko nista.

    http://lovacnaambroziju.rs/zakonska-regulativa/

Komentari su onemogućeni.