АПЕЛ: УСПОРИТЕ ПОРЕД ШКОЛЕ

Уочи почетка нове школске године Агенција за безбедност саобраћаја упутила је апел у којима је све возаче позвала на опрез, нарочито у зонама школа и раскрсница, а родитеље у којима деца виде узор и често их опонашају позвали су да се не понашају непрописно и небезбедно.

Из Агенције су апеловали на возаче да возила не паркирају у зони школа и преко пешачких прелаза, јер се тиме ствара још већи стрес деци, која требају безбедно да пређу улицу.

„Почетак школске године дефинише повећано учешће деце у саобраћају у својству пешака и бициклиста, што доприноси повећаном ризику од настанка саобраћајних незгода“, подсећају у апелу и наводе да деца као пешаци и бициклисти најчешће страдају на почетку, односно завршетку, школске године.

Како се наводи у апелу најризичнији су вечерњи и ноћни сати, односно услови смањене видљивости а највећи број незгода догоди се у насељу, док према статистикама трећина погинуле деце пешака страда на пешачком прелазу.

„Деца као пешаци најчешће смртно страдају када су узраста од 11 до 14 година (56%), односно 8 и 9 година, што се може тумачити недовољним знањем и искуством за безбедно самостално учествовање у саобраћају“, истиче се у апелу.

Истраживањем понашања деце у зони школе, утврђено је да скоро трећина деце-пешака основношколског узраста непрописно прелази коловоз ван обележеног пешачког прелаза у зони школе, а као бициклисти најчешће страдају малишани узраста од 10 до 14 година, наводи се у апелу и додаје да се то може протумачити почетком самосталног учествовања у саобраћају у својству возача двоточкаша.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/apel-usporite-pored-skole/