БАЗА ШАНСИ-ПРОНАЂИ СВОЈУ

„База шанси“ је регистар предузетничких иницијатива у оквиру којег можете да пронађете јасно представљене самосталне делатности, уз све важне информације за почетак бизниса и вођење приватне фирме. Међу пословима који захтевају најмање улагања је производња сапуна од етеричних уља – 500 евра, уколико се одлучите за производњу торти и колача биће вам потребно око 5.000 евра, док за производњу украса за торте треба 2.800. Будући привредици који планирају да се баве производњом ракије мораће да издвоје чак 17.200 евра

При започињању сопственог бизниса у Србији највећи проблем и недоумица јесу страх од непознатог и преузимање ризика. Вођени тиме, Српска асоцијација менаџера, ДНА Цоммуницатионс, уз подршку УСАИД-а, спровели су пројекат „Шанса за нови почетак“, у оквиру којег су, у сарадњи са бројним партнерима, едуковали будуће предузетнике. „Желели смо, пре свега, да пружимо подршку људима који су током процеса реструктурирања и стечаја компанија изгубили посао и добили отпремнине. Хтели смо да им укажемо на могућност како да новац уложе на најбољи начин и покрену свој посао, можда и удруже средства, знање и искуство како би умањили ризик и успешно радили“, каже Јелена Булатовић, извршна директорка Српске асоцијације менаџера.

Пројекат је до 2016. године спроведен у 11 општина у Србији, у којима су одржани сајмови предузетништва, а искуства су показала да наша земља има велики потенцијал за развој предузетничке делатности и економски развој.

„Помажемо вам да се покренете. Пружамо вам подршку“, била је главна порука пројекта, а да је то могуће показали су успешни мали привредници својим примерима, представљајући се на сајмовима предузетништва и делећи своја искуства. Добри примери послужили су као охрабрење и инспирација свима који су размишљали о уласку у свет предузетништва. То је многима, уз све додатне информације о вођењу бизниса, помогло да се лакше одлуче.

„Није важно само да се посао покрене, већ и да се опстане на тржишту. Због тога је Српска асоцијација менаџера, у сарадњи са партнерима, издала приручнике и брошуре о оснивању и вођењу фирме, а читав пројекат, иако је завршен, наставља да живи кроз ‘Базу шанси’ и подршку локалних удружења онима који су започели приватни посао“, објашњава Јелена Булатовић и додаје да је у предузетништву, поред добре идеје, најважније да радите оно што знате и волите.

На сајту Новипочетак.рс представљено је око 150 различитих делатности, груписаних у четири области: трговина, производња, пољопривреда и услуге. Претражује се по категоријама делатности или по количини средстава потребних за покретање бизниса. Јасно је описано шта је потребно за почетак, колико новца, колика су додатна улагања, како регистровати и водити фирму, ко су потенцијални клијенти… Све на једном месту.

„За одређене делатности довољно је улагање од 300 до 400 евра, док је за неке потребно и више од 10.000, и ту се будући предузетници обично удружују. Важно је да у Србији не постоји само интересовање за приватни рад у области трговине и услуга, већ су многи заинтересовани за производњу или пољопривреду“, каже Јелена Булатовић. Поред „Базе шанси“, свим заинтересованима доступан је приручник са књиговодственим, финансијским и правним саветима.

Дакле, све потребне информације су ту, на једном месту, само не заборавите – успех се не постиже преко ноћи, потребан је велики труд и улагање, а најважније је да радите оно што волите и умете.

Извор: НСЗ

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/baza-sansi-pronadji-svoju/