БЕСЕДА ЕМИРА КУСТУРИЦЕ НА ВУКОВОМ САБОРУ У ТРШИЋУ

Наташа Миљевић

У ВУКОВОМ Тршићу, у недељу су, подизањем саборских застава и „Химном Вуку“ Стевана Мокрањца, завршене овогодишње свечаности 86. Вуковог сабора.

Комплетно сабориште је, с одушевљењем, као ретко кога раније, дочекало овогодишњег беседника, прослављеног редитеља Емира Кустурицу, чије је дело, такође, прославило Вуков језик.

О злу неолиберализма, Косову, Вери, Русима и Србима – где смо и куда морамо даље

Извод из говора:

„Нови тип хомо сапиенс је потпуно отворено биће, убија вријеме гледајући ријалитије и порно филмове, воли да лаже, али не пристаје на илузије, не воли да ради, а желио би да буде богат, сања да ће му Бог преко Фејсбука послати најбољу дјевојку и једино је тада религиозан. Отворени је члан отвореног друштва спреман, не само на тортуре транснационалног капитала, него и трансексуалног егзибиционизма. Ако настави овако, ускоро би могао да тражи легализацију инцеста што су неки већ покренули у Сједињеним Америчким Државама! Посљедице отјелотворених идеја пијаног марксисте нису само рационалистички закључци него и оно што ће тридесет година касније, у нашем плићаку, постати животна стварност, марксизам и либерализам су обједињени транснационалним капиталом обрћући капитал и човјека названог – изгубљени случај. Још од Декарта и Волтера, преко Хегела и Канта, Карла Маркса, Запад је производио најбоље и најгоре, а оно што је до нас допрло је најчешће било оно најгоре. У дугом периоду од прихватања хришћанства, Западна црква је објединила библију, мач и камату, у поступку дехристијанизације фабриковала човјека убаченог у процес лишавања својстава гдје су материјални добици и комфор замјенили потребу за човечношћу и жртвовањем.

Да ли ћемо, поред свих ствари које смо већ продали, ставити на добош Истину! Ипак, још увијек нисмо поражени. Невјероватно је да смо ми, уз Русе, преостали дио хришћанске културе који није убачен у центрифуге атлантизма и колико-толико смо остали своји. Колико дуго још? Зависи од тога да ли ћемо или нећемо признати Косово. И да ли ћемо одржати Рапублику Српску. Још увијек нас нису до краја лишили својстава и што је најважније, нисмо изгубили идеју да су наша црква и вјера, те наша култура, магнетне силе опстанка и наше будућности, а вјеровање у вјечност душе, врата слободе.“

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/beseda-emira-kusturice-na-vukovom-saboru-u-trsicu/