БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА ОПШТИНАМА ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЂАЊА

Кабинет министарке задужене за демографију и популациону политику расписао је данас јавни позив за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама за финансирање мера популационе политике у овој години. За ту намену из буџета је обезбеђено 500 милиона динара, неопходно је да општине за пројекат обезбеде 20 одсто средстава, док ће преосталих 80 одсто бити финансирано средствима за мере популационе политике.

Министарка задужена за демографију и популациону политику СлавицаЂукић Дејановић појаснила је да право учешћа имају све општине појединачно, или више њих удружених из истог региона и да је једини услов локалним самоуправама да у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење популационе политике.

„Бесповратна средства намењена су за суфинансирање оних мера које се односе на ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, промоцију здравља, борбу против неплодности и популациону едукацију“, појаснила је Ђукић Дејановић.

Она је подсетила да је прошле године за те намене издвојено 130 милиона динара и да су тим новцем финансирани пројекти у 15 локалних самоуправа. На конкурс се прошле године пријавило 90 општина, а средства је добило 15 локалних самоуправа.

Ове године локалним самоуправама је на располагању скоро пет пута више новца, а максимални износ који може добити општина која аплицира пројектом самостално је до 10 милиона динара.

„Уколико пријаву подносу заједнички до три општине максималан износ је 75 милиона динара, односно 100 милиона динара ако пријаву подноси четири или више општина из истог региона“, навела је министарка.

Рок за конкурисање је 20 дана од објављивања позива у „Службеном глансику“.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/bespovratna-sredstva-opstinama-za-podsticaj-radjanja/