БЕЗБЕДНОСТ УЧЕНИКА У САОБРАЋАЈУ

Основна школа „Олга Милошевић“ и саобраћајнице у њеном кругу представљају локацију за истраживање, у оквиру регионалног центра Београд, а у оквиру Кампање за подизање свести о безбедности саобраћаја деце у школама у близини пројектованих путева. Наша школа је једна од 20 школа у Србији која учествује у овим мерењима, подржаним од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Исход овог Пројекта је унапређење знања и вештина ученика од 1. до 4. разреда о безбедности у саобраћају, кроз обуку родитеља и учитеља, а у циљу смањења нежељених последица у саобраћају.
Пројекат траје већ неколико месеци и обухвата следеће активности: анкета за учитеље и родитеље о томе шта деца тренутно знају о безбедности на путу и шта наставници и родитељи сматрају да могу да ураде како би обезбедили адекватна знања деци, уцртавање пута којим се њихово дете креће до школе, и обележавање критичних тачака, испитивање знања ученика у одређеним саобраћајним ситуацијама, сугестије родитеља, едукација…
Током децембра ученици 2. разреда посматрани су као пешаци у саобраћају у близини школе, у реалним, али контролисаним условима саобраћаја, док су ученици 4. разреда представљали бициклисте чија су знања мерена на полигону у школи. Критичне тачке које је требало мерити су одређене на основу анкете коју су попуњавали родитељи.
У завршној фази пројекта у нашој школи реализован је семинар за све учитеље наше школе и учитеље школа из: Смедерева, Крагујевца, Великог Градишта, Радинца и Велике Плане.
Велику захвалност дугујемо родитељима и ученицима који су активно учествовали у овом пројекту.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/bezbednost-ucenika-u-saobracaju/