БИБИЈАКО САСТИПЕ-ДАНАС ЈЕ РОМСКА СЛАВА

Празник Бибијака посвећен је ромској неканонизованој светитељки Бибији. Чудотворна Тетка Бибија је 1929. године добила и своју „икону“ (литографија, према цртежу П. Даничића). Бибијака се прославља у марту, трећег петка после Белих поклада. Роми хришћанске вероисповести широм света прослављају овај празник, који поред Ђурђевдана (6. маја) и Василице (14. јануара) представља један од најважнијих обреда у обичајном годишњем календару и својеврсни је чувар идентитета Рома.

Празник „Бибијака“ одликује породично окупљање Рома поред светог дрвета, тзв. записа, најчешће дрвета крушке, који се украшава цвећем и поред кога се ложи ватра. Свака породица има своје место на простору око записа, где на ћилимима простртим на земљу износи спремљену храну и пиће. Посебну улогу у прослави има тзв. домаћин славе, који се мења (бира) сваке године.

На овај дан, који је изузетно важан за Роме, окупљају се породице и фамилије. У родна места том приликом долазе и они чланови који раде као „гастарбајтери“ у иностранству. После обреда освећивања записа и кађења, у којима каткад учествују и свештеници СПЦ, наставља се дружење уз музику и искрено весеље по којима је ромска заједница специфична и препознатљива.

„Бибијака се замишља као божанство које живи у шуми или у високим планинама, већа је од обичним смртника и блиста као да је од сувог злата. Лети невидљива ноћу, улази у куће и черге и приказује се само изабраној неколицини поштених људи. Верује се да је богата и прелепа, никад не говори, не једе, не пије. Ако негде завлада болест, она долази и односи болесног.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/bibijako-sastipe-danas-je-romska-slava/