„БИБИЈАКО САСТИПЕ“ ДАНАС РОМИ СЛАВЕ БИБИЈУ, АПЕЛ ДА ОСТАНУ КОД СВОЈИХ КУЋА

Данас је Ромска слава Бибија. Апел је да светковину обележе код својих кућа, поштујући уредбе о ванредном стању. Стигло нам је саопштење из Центра за развој ромске заједнице „Амаро Дром“ у Смедеревској Паланц од Здравке Симић:

„Сваке године, трећег петка после Белих поклада, ромска заједница у читавом свету слави овај празник. Православни Роми широм света славе заштитницу своје деце, исцелитељку Бибију, коју зову и Бибијаку или Тетка Бибија. По предању, тетка Бибија је живела почетком 19. века, када су болести односиле многе дечије животе. Немајући где да се склони, једне хладне зимске вечери, лутала је са своја два јарета, све док је у кућу није примила једна сиромашна породица. Дали су јој последњу кору хлеба коју су имали, и понудили преноћиште. Деца која су живела у тој кући боловала су од колере, а тетка Бибија их је током ноћи излечила својим травама. По предању Бибија у време маларије и колере својим биљима лечила децу и баш зато на овај весели дан треба заборавити све проблеме и све несугласице.

Центар за развој ромске заједнице Амаро дром и сви чланови организације честитају празник Рома. Моле грађане из ромске заједнице да остану у својим кућама, да се не окупљају , а да ћемо заједно наредне године прославити празник у здрављу и весељу.

Молим вас останите у својим кућама, не излазите из својих кућа драги моји Роми и Ромкиње довољна је вера коју имате то је ваша снага, традицију и обичаје спровешћемо у наредној години сви заједно.Важно је сачувати здравље и животе како ваше тако и ваших најмилијих.

Поздрављамо данас : Бибијако састипе! Што значи у здравље Бибији!“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/bibijako-sastipe-danas-romi-slave-bibiju-apel-da-ostanu-kod-svojih-kuca/