БИБИЈАКО САСТИПЕ

Сваке године, трећег петка после Белих поклада, ромска заједница у читавом свету слави овај празник. Оно што је за православце свети Василије Острошки, то је за Роме Kали Сара или Бибија.
Тетка Бибија није канонизована, јер је била неписмена и неука. Ипак, забележена су њена чуда. Роми верују у своју светицу, и долазе да јој се обрате за помоћ када их недаће савладају.
– По предању, тетка Бибија је живела почетком 19. века, када су болести односиле многе дечије животе. Немајући где да се склони, једне хладне зимске вечери, лутала је са своја два јарета, све док је у кућу није примила једна сиромашна породица. Дали су јој последњу кору хлеба коју су имали, и понудили преноћиште.

Деца која су живела у тој кући боловала су од колере, а тетка Бибија их је током ноћи излечила својим травама. Тетка Бибија важи за чудотворно биће које спасава Роме од тешких болести, пре свега куге, а посебно се верује да је наклоњена деци и представља женско божанство које поштују и славе. Kао и сваке године и ове године прославиће се слава на свим записима у насеqима око светог дрвета. Сваки члан доноси храну , слаткише, пале се свеће за здравље деце и укућана, деца добијају слаткише, пакетиће, певају Бибији у слави за своје здравље и тог дана се у насељима окјупљају грађани ромске заједнице и сваки гост је добро дошао и тако се чува традиција Рома и Ромкиња у свету.

Искључиво је посна храна у Србији јер нам у сусрет долази велики православни празник Ускрс. У другим земљама постоји и мрсна и посна храна. Свако насеље посећује свештеник сече колач као за сваку православну славу и колач даје далеј наставља други домаћин за наредну годину и тако сваке године по једну породицу која узима колач чува икону у својој кући за здравље деце и болесних чланова породице.Многе мајке које нису имале децу су славиле Бибију како би остале трудне и добиле децу где постоји још дан данас таква веровања.

Овом приликом Центар за развој ромске заједнцие Амаро дром чија је заступница Здравка Симић честита ромској заједници Бибију поздравом Бибијако Састипе! Што знаЧи у здравље Бибији!

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/bibijako-sastipe/