БУЈИЦЕ ПОТОПИЛЕ СРБИЈУ

Река Лепеница, Баточина

Потресне слике поплављених подручја обишле су целу Србију. РХМЗ најављује да опасност од превелике количине падавина није прошла.

Према најновијем упозорењу РХМЗ-а водостај на реци Сави данас ће бити у порасту и превазилазиће границу редовне одбране код Шапца и Београда. Због тога је РХМЗ издао хидолошко упозорење.

У њему се наводи да ће до среде, 5. јуна, бити у порасту и водостај на Бјелици, Моравици, Скрапежу, Ђетињи, Гружи, као и на горњем току Западне Мораве и Ибру и да ће се кретати око или изнад упозоравајућих нивоа.Kако се наводи, водостај на Црнци, Лепеници, Лугомиру, Ресави и Белици, као и на Јадру и Kолубари са притокама, биће у умереном и већем порасту до среде 5. јуна са могућношћу приближавања упозоравајћим нивоима.

У РХМЗ упозоравају и да ће водостаји на банатским водотоцима бити у порасту до 6. јуна и да ће се на Тамишу и Брзави кретати изнад границе редовне одбране од поплава.

Због превелике количине падавина које су погодиле делове Србије, у ноћи између недеље и по недељка, бројне реке и њихове притоке излиле су се из корита, плавећи читава села, улице, оранице…Проглашена је ванредна ситуација у свим општинама у којима се вода излила, а ан гажоване су и бројне спасилачке екипе.

Метеоролози објашњавају да је у једној ноћи пало кише колико иначе падне у току целог месеца, услед померања снажног облачног система, који се током ноћи између недеље и понедељка преместио са Бугарске и Грчке на нашу земљу.

Облаци се и данас развијају и круже над подручјем Балкана уз повремену кишу и локалне пљускове са грмљавином.

Изнад Балкана је присутно и висинско поље ниског ваздушног притиска које ће још три дана утицати на променљиво и нестабилно време у нашим крајевима.

Температура је у мањем порасту, али и даље мало испод просека. Врло топла ваздушна маса из области северне Африке и Шпаније се премешта са југозапада ка централној Европи и у другој половини седмице долази на наше подручје уз врућине од викенда.

А велике бујичне поплаве током јучерашњег дана угрозиле су становнике централне и јужне Србије, екипе сектора за ванредне ситуације због најављених нових падавина и данас су у приправности.

Фото: Д. Радосављевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/bujice-potopile-srbiju/