ЧЕТИРИ МЕДАЉЕ ЗА ПАЛАНАЧКУ РАКИЈУ НА 13. МЕЂУНАРОДНОМ ОЦЕЊИВАЊУ РАКИЈЕ И ВИНА У ТОПОЛИ

Наш суграђанин Владан Симић је и ове године имао успеха са ракијама које спрема у свом казану. Симић је освојио четири медаље и то две златне за лозу, једну златну за шљиву и сребрну за ракију од крушке.

На такмичење је донето 96 узорака,од чега 26 вина и 70 ракија,које су се такмичиле у три категорије,Ракије од грожђа, Шљивовице и Воћне ракије (јабуковача,крушковача,кајсија и дуњевача).

Квалитет пића оцењивала је, као и до сада, комисија састављена од еминентних стручњака. Председник комисије за оцењивање вина је проф. др Слободан Јовић, за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић, док су чланови комисије за оцењивање ракије проф. др Веле Тешевић и члан комисије за оцењивање вина доц. др Александар Петровић. У улози секретара су Смиљана Савић и Саша Томић.

У категорији ракија од грожђа, Симић је освојио две златне медаље за стару лозовачу из 2011 и лозу из 2013, од којих је лоза из 2013 уједно и шампион категорије-пехар. У категорији шљивовица Владану је припала велика златна медаља за шљиву из 2010 год са оценом 18,70 што је уједно и друга ракија-вицешампион по квалитету целог такмичења,заједно са Минићевом кућом ракије која има исту оцену али са узорком из 1964 год, победник и шампион категорије је Јелички дукат са оценом 18,85 што је уједно и најбоље оцењени узорак на такмичењу. Симић је освојио и велику сребрну медаљу за крушку из 2015 оцена 17,77 која је најбоље оцењена крушка и четврти узорак целе категорије.

Организатори такмичења су Удружење виноградара и винара „Опленац“, Туристичка организација „Опленац“, Организациони одбор манифестације „Опленачка берба“ и Општина Топола. И ове године свесрдну помоћ у организацији пружили су ученици Средње школе „Краљ Петар I“, одсек винар – виноградар.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/cetiri-medalje-za-palanacku-rakiju-na-13-medjunarodnom-ocenjivanju-rakije-i-vina-u-topoli/