ЦИГАРЕТЕ СКУПЉЕ ЗА 10 ДИНАРА

Најновије усклађивање по новом акцизном календару од 3. јула донеће нове цене цигарета, па ће паклица бити скупља за 10 динара. 

Одлука о повећању цена цигарета из врањанске фабрике „Бритиш америкен тобако“ већ је објављена у „Службеном гласнику“. Захтеви за промене цена очекују су и од других произвођача у нашој земљи.

Према ценовнику БАТ, паклица „пал мала“ коштаће 230 динара, за „лаки страјк“ биће потребно најмање 240, а цена иде до 260 динара. Међу најскупљим цигаретама из ове фабрике дувана је „кент“, чија цена 340 динара. Како је БАТ власник и „Творнице дувана Ровињ“ поскупљују и њихове цигарете. За паклицу „ронхила“ од 3. јула биће потребно 250 динара.

Нови акцизни календар за цигарете важи до 2020. Усклађивање акциза и даље ће се рачунати у јануару и у јулу. По новом календару, специфична акциза је „тешка“ 1,5 динара и цену паклице до сада је „оптерећивала“ са 64 динара. Од 1. јула до краја године држава ће од сваке паклице узимати 65,50 динара.

Уз специфичну, цигарете имају и још једну акцизу која „вреди“ 33 одсто од вредности паклице, а трећи намет на дуван је порез. Тако од паклице која на киосцима коштала 220 динара, држава на акцизе и порезе узмимала скоро 180 динара.

Свако усклађивање акциза за последицу има поскупљење од најмање 10 динара по паклици. Уз 1,5 динара специфичне акцизе, цена расте и због намета од 33 одсто од вредности паклице. И на то треба додати порез. Тако од 10 динара, колико порасте цена паклице, две трећине иду држави, а остатак деле произвођачи, дистрибутери и продавци.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/cigarete-skuplje-za-10-dinara/