ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ НАЈАВЉЕН ЗА НЕДЕЉУ

Упаљен је црвени метеоларм због ове најаве метеоролога. Наилазак хладног фронта са топлим ваздушним масама манифестоваће се кроз изражене временске непогоде у виду јачих пљускова и појаве града, наводе из РХМЗ-а.

Очекује се да ће у недељу пасти више од 30 литара кише.Јужни крајеви биће „обојени“ у жути метеоаларм, десиће се касније та промена времена, речено је из Републичког хидрометеоролошког завода за Б92.

На подручју Бачке у суботу је на снази наранџасти метеоаларм, док ће у неделлу у тој области, али и у Банату, на снази бити црвени метеоаларм, наведено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода Србије, преноси Тањуг.

У остатку Србије данас ће на снази бити жути метеоаларм, а сутра ће на подручју Срема, Београда, Западне Србије, Шумадије, Поморавља и Источне Србије на снази бити наранџасти метеоаларм, док ће у југоисточној и југозападној Србији, као и на простору KиМ, бити жути метеоаларм.

У понедељак, 24. јуна, временске прилике ће се побољшати, па ће на подручју целе Србије, осим у Поморављу, источној и југоисточној Србији на снази бити жути метеоаларм.

У Поморављу, источној и југоисточној Србији у понедељак ће на снази бити наранџасти метеоаларм.

РХМЗ напомиње да црвени метеоаларм означава врло опасно време.

Kако објашњава, то значи да су прогнозиране нароцито опасне временске појаве, које су таквог интезитета да могу да проузрокују велику материјалну штету и да буду веома опасне по безбедност људи и жживотиња.

РХМЗ позива грађане да се често информишу о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика и следе наредбе и савете надлежних државних служжби.

За наранџасти метеоаларм наводи да он значи да се прогнозирају опасне временске појаве, које су таквог интензитета да могу да проузрокују материјалну штету и представљају опасност по људе и животиње. РХМЗ упозорава грађане да треба да буду врло обазриви, свесни ризика и редовно информисани о детаљима очекиваних метеоролошких услова и да прета савете надлежних државних служби.

Жути метеоаларм значи да време потенцијално може да буде опасно, односно да прогнозиране временске појаве нису неуобичајене, али да је потребан опрез ако се планирају активности које су изложене метеоролошком ризику.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/crveni-meteoalarm-najavljen-za-nedelju/