ДАН БЕЗ ПЛАСТИЧНИХ КЕСА-3.ЈУЛ

Поводом 3. јула, Међународног дана без пластичних кеса, Министарство заштите животне средине још једном је указало на штетност пластичних кеса и пластике по животну средину и природу и неопходност промене навика како би се смањила ова врста отпада.

Употреба пластичних кеса у Србији смањена је за 80 посто што значи да је смањено и њихово одлагање у животну средину и штетан утицај на животну средину и природу, наводи се у саопштењу Министарства.

Дан без пластичних кеса установљен је на основу међународне иницијативе за будућност без пластичног отпада, која упозорава свет да је планетарно загађење пластиком глобална катастрофа којој се размере тек наслућују.

Министарство подсећа да једнократне пластичне кесе, које се користи у просеку 25 минута, остају у животној средини наредних 100 до 500 година колико је потребно да се распадну, а у том периоду емитују отровне материје које загађују екосистеме, водотокове, земљиште, воду и храну.

Широм света сваког тренутка користи се милион пластичних кеса, а у Европској унији годишње се произведе 3,4 милиона тона пластичних кесица што одговара тежини више од два милиона аутомобила, док је 80 посто морског отпада од пластике.

У саопштењу се подсећа да је Министарство утицало на доношење мера које су навеле грађане да драстично смање употребу пластичних кеса.

Истовремено, радило се на замени употребе једнократних, танких и по животну средину најштетнијих кеса онима које имају већи састав биоразградивости и капацитет за рециклажу.

Како се наводи, Министарство у сарадњи са другим заинтересованим странама ради на системском уређењу управљања пластиком и пластичним отпадом.

Ревидирана је Национална стратегија управљања отпадом у складу са ЕУ директивама за период од 2020. до 2025. године, а у процедури усвајања налази се предлог измене закона о управљању отпадом којим ће се створити нормативне претпоставке за додатно уређење ове области.

Такође, формирана је радна група која ради на изменама правилника којим ће бити дефинисани састав, производња, стављање у промет и други значајни аспекти у управљању пластичним кесама што ће, како се наводи, помоћи градовима и општинама да израде планове за смањење и избацивање из употребе једнократних пластичних кеса у својим заједницама.

У току је и рад на транспоновању Директиве ЕУ о једнократној пластици што ће, како се истиче, Србију приближити европским стандардима, као и рад на промени система управљања амбалажним отпадом и увођењу депозитног система чиме ће се амбалажа и пластика преусмерити из животног окружења и природе у рециклабилни процес.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dan-bez-plasticnih-kesa-3-jul/