ДАН ОСЛОБОЂЕЊА АЗАЊЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ СЕ ОБЕЛЕЖАВА 27. ОКТОБРА

Месна подружница савеза потомока ратника Србије 1912 – 1920. и основна школа обележавају дан ослобођења Азање у Првом светском рату 27. октобра 2017. на тргу Слободе од 9,30 часова.

У ослободилачке ратове 1912 – 1918. из најбројнијег села отишли су азањски домаћини, сељаци, учитељи, свештеници, кметови, деловође, трговци, занатлије, ђаци. У бежанијама било је стараца, жена и деце. У том периоду око 800 Азањаца је изгинуло на ратиштима и страдало по логорима. Више стотина цивила је помрло од тифуса и других болести. После неколико година патњи, страдања, туге и бола, црних барјака и марама, крајем октобра 1918. дошло је ослобођење. На челу Солунаца на белим коњима, у своју Азању ушли су учитељ Миливоје Богдановић, резервни потпуковник, носилац више одликовања (на слици са својим ђацима 1911. године) и Живота Жика Јелић, резервни коњички капетан Прве класе, одликован Златним орденом Карађорђеве звезде са мачевима, трима златним медаљама за храброст Милош Обилић, Руским орденом св. Ђорђа и др.

Ж.Талијан

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dan-oslobodjenja-azanje-u-prvom-svetskom-ratu-se-obelezava-27-oktobra/