ДАН ПАЛАНАЧКОГ МУЗЕЈА 1. АПРИЛ

Народни музеј у Смедеревској Паланци 01. Априла прославља 52. годишњицу од свог оснивања. Поводом тога, у понедељак 02.04.2018. године са почетком у 19 часова, Музеј је организовао стручно вођење кроз изложбу „Aut Augustus aut Nihil – Или Август или ништа“, као и пројекцију филма „Путевима римских императора „(30 минута).

На изложби „Aut Augustus aut Nihil – Или Август или ништа“ приказани су сегменти живота римских грађана кроз римски пантеон, односно божанства са њиховим атрибутима која су заступљена на новцу, као и њихова веза са другим предметима из наше античке збирке. Кроз портрете царева на новчићима и божанске заштитнике на реверсима, представљамо вам период римске доминације на нашој територији. Изложена културна добра набављена су површинским истраживањем терена и поклонима грађана.

Изложба је употпуњена значајним налазима који се налазе у другим музејима, а потичу са ових простора. Захваљљујући успешној сарадњи, на изложби је први пут представљена  Луцерна из Музеја у Смедереву, нађена на Мезулу у Влашком Долу и репродукција Камеје из Кусатка, данас Београдске камеје, која се налази у Народном музеју у Београду.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dan-palanackog-muzeja-1-april/