ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ – 22. АПРИЛ

Међународни Дан планете Земље – 22. април, обележава се различитим манифестацијама и акцијама које имају за циљ да скрену пажњу грађанима на значај очувања животне средине.
У многим земљама у свету, на тај дан организују се акције које имају за циљ промену еколошке свести и у којима, према неким подацима, сваке године учествује више од пола милијарде људи.
Неке од порука обележавања тог датума су и жеља за стварањем нове, „зелене“ економије, као и усмеравање светског образовног система ка проблемима који се тичу екологије. Сврха обележавања овог дана јесте да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене.
Овај дан посвећен Планети у свету се обележава од 1992. године, када је на конференције УН о животној средини у Рио де Жанеиру усклађен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.
Дан планете Земље биће обележен и у Србији, низом акција које су усмерене на упознавање грађана са проблемима с којима се суочавају екосистеми, али и загађене урбане зоне и начин на који се може побољшати стање животне средине.

У Паланци је овим поводом организована акција сређивања обале језера Кудреч, која је почела јуче а од 10 часова се наставља и данас па су сви добродошли да се прикључе и помогну у улепшавању овог кутка наше планете а који је од непроцењивог значаја за паланчане.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/dan-planete-zemlje-22-april/