ДАНАС ЈЕ 1. АПРИЛ-АКО ВАМ ЈЕ ДО ШАЛЕ?

Први април се већ вековима обележава, али његово порекло је нејасно.

Према једној теорији, тај датум се везује за усвајање Грегоријанског календара када је израз „априлска луда“ приписиван онима који су се и даље држали старог, Јулијанског календара.
Многи су склони тумачењима да се својеврсни „народни празник“ појавио крајем средњег века у Европи као „Дан свих луда“, који је био општенародно весеље.

Постоје мишљења да корени тог „празника“ досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели да се добро забављају смишљајући различите шале.
Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. веку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио „априлску рибу“.

Енглези мисле да је дан шале преузет са Истока, а 1. април зову „Даном свих глупака“.

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде после тог времена, онда и сами постају априлске луде.

Држећи се традиције и многе медијске куће, компаније, веб сајтови и друге шаљивџије у свету оглашавале су се разним првоаприлским шалама – од смешних до апсурдних па је тако протеклих година било вести да се Дејвид Бекам придружио аустралијској фудбалској репрезентацији, да је председник Француске Никола Саркози поднео неопозиву оставку, као и да је Канада купила пола хавајског острва.

Обичај збијања првоаприлских шала није заобишао ни Србију па се често у медијима могло наћи понешто што је изненадило читаоце, а једна од шала која се најчешће спомиње објављена је 1964. године у „Политици експрес“ и односила се на то да легендарни фудбалер Драгослав Шекуларац „прелази“ у „Партизан“.

Ове године ће очигледно бити свима мање до смеха имајући у виду тренутну ситуацију са коронавирусом и свим мерама које прате ову пандемију.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-1-april-ako-vam-je-do-sale/