ДАНАС ЈЕ 1. АПРИЛ ДАН ШАЛЕ

Данас је 1. април – Дан шале. Историјат овог дана није сасвим познат, а многи су склони тумачењу да се овај својеврсни народни празник појавио крајем Средњег века у Европи као „Дан свих луда“, што је било општенародно весеље.

Постоје мишљења да корени тог празника досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи становници умели да се добро забављају, смишљајући различите шале.
Према једној теорији, тај датум се везује за усвајање Грегоријанског календара када је израз „априлска луда“ приписиван онима који су се и даље држали старог, Јулијанског календара.
Енглези мисле да је Дан шале преузет са Истока и 1. април зову „Даном свих глупака“.
Управо је енглески ББЦ „одговоран“ за изазивање једне од најмасовнијих првоаприлских шала у свету. Наиме, 1957. године, у емисији „Панорама“, емитованој 1. априла, приказана је репортажа о породици из Тицина (Швајцарска) која узгаја стабла на којима расту шпагете. У средишту репортаже била је жена која бере шпагете с дрвета. Гледаоци су након емисије засули писмима и телефонским позивима ову телевизијску мрежу. Желели су да знају где могу да набаве шпагети-стабло.
Орсон Велс је 1938. године радио-драмом Х. Г. Велса „Рат светова“ изазвао масовну панику у САД-у јер су слушаоци поверовали да су свет стварно напали ванземаљци. Американци се нису смирили ни након низа упозорења да се ради искључиво о фикцији и радиодрами. Претпоставља се да је око 1,7 милиона људи причу схватило озбиљно.
Холандска државна телевизија је 1955. години известила да се срушио криви торањ у Пизи. Забринути љубитељи уметности звали су уреднике ове телевизије занимајући се за појединости несреће. Иста телевизија 1975. године објавила је да је уведена нова технологија која може открити непријављене телевизоре, па је позвала све који то нису учинили да то среде што пре.
„Цартоон Нетwорк“ је првоаприлског дана 1997. године од 6 до 18 сати емитовао цртиће о Лудој веверици, с објашњењем да не могу променити програм јер је главни лик из цртаћа преузео контролу над ТВ станицом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-1-april-dan-sale/