ДАНАС ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО И ВЕЛИКИ ПРАЗНИК-ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Српска православна црква и верници данас обележавају Ваведење Пресвете Богородице, један од дванаест великих хришћанских празника. Она је према предању прва заветована девица у историји хришћанства. У Јерусалиму је још као трогодишње дете уведена у храм где се, пред Богом и људима, заветовала на девичанство.

Овај празник у нашем народу се назива и Света Пречиста или Женска Богородица, а сматра се женским празником. Посебно га славе породиље и жене које не могу да роде, како би им Богородица заштитила децу и подарила им пород.

Данас се не започињу никакви важни послови, јер се верује да је усечни дан. Поред тога не би требало узимати ножеве, маказе или нека друга сечива. Верује се да ће тако и чељусти звери преко предстојеће зиме остати затворена.

На Ваведење се посебно гледа какво је време. Ако осване сунчан дан, следећа година ће бити лепа и сунчана. Са друге стране, ако падне киша, верује се да ће бити родна година, а јак ветар да је неродна.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-crveno-slovo-i-veliki-praznik-vavedenje-presvete-bogorodice/