ДАНАС ЈЕ ЂУРЂИЦ, ОБИЧАЈИ НА ДАНАШЊИ ДАН

Свети Георгије или Свети Ђорђе је био великомученик и борац за хришћаство, који је честа крсна слава код Срба. На данашњи дан православни верници се присећају преноса његових моштију из Никомидије у град Лида Палестинска.

Овај светац се у нашем народу слави два пута годишње, као Ђурђиц 16. новембра и 6. маја, као Ђурђевдан, када се обележава дан његове смрти.

Празник Светог Ђорђа обележава се у свим храмовима Српске православне цркве и као једна од најчешћих слава православних Срба.
На иконама се најчешће представља на коњу, како убија аждаху, док се на иконама за празник Ђурђиц приказује без коња, у стојећем ставу, са копљем или мачем у руци.

Дани од Ђурђица до Светог Мрате (24. новембра) називају се Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова. Према предању, у тим данима светац надгледа како ко ради, затим нареди вуковима да казне онога ко није био вредан, а домаћина који не иде у цркву и не поштује Светог Мрату, највише кажњава јер му пошаље хромог вука, познатог као кривељан.

У данима од 16. до 24. новембра ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Жене не раде ручне послове, а верује се и да би кројачи и обућари требало да одмарају.

У селима западне Србије у ове дане се клало црно пиле или млад црни петао, а Херцеговци су у ове дане клали црно јаре. Вукови се нису ловили, јер би им то донело велику несрећу.

Kод старијих људи постоји веровање да ако је време за Мратинце магловито, и зима ће бити магловита и променљива, а ако је ведро, зима ће бити јака.

У црквеном календару Ђурђевдан је обележен црвеним словом, а иако Ђурђиц није, сматра се да је од великог значаја за православну цркву.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-djurdjic-pogledajte-sta-ne-treba-raditi-danas/