ДАНАС ЈЕ ЈОВАНДАН: ПРАЗНИК ПОШТЕЊА, БРАТИМЉЕЊА И КУМСТВА

Сабор Светог Јована Крститеља – Јовандан, један од празника посвећених светитељу и пророку који је најавио долазак Спаситеља и крстио га на реци Јордан, прославља се данас у свим храмовима Српске православне цркве и у православним домовима као једна од најчешћих српских слава.

Према предању, многи су мислили да је Јован обећани месија, али је он, препознавши Исуса када је слушао његове прве јавне проповеди, рекао: „То је јагње Божије које узе на себе грехе света“.

У Цркви је светитељ познат и као Јован Претеча, а његов празник сврстава се у ред највећих пророчких празника, јер се за Светог Јована, најближег следбеника и блиског рођака Исуса Христа, везује почетак мисије Спаситеља и почетак хришћанске проповеди.

Обичај братимљења

Свети Јован је узор поштења и карактера, па се и у српском православљу поштује и обичај братимљења и окумљавања на Јовандан.

Овај празник се слави дан после Богојављења, као сећање на Крштење Исусово и улогу светитеља који је припремао народ за нову веру.

„Ја вас крстим водом, али онај што иде за мном јачи је од мене… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем“, речи су Светог Јована који је крстио народ у реци Јордан и позивао на покајање.

На православним иконама Свети Јован је најчешће представљен са крстастим штапом у левој руци и натписом – „Покајте се, јер је близу Царство небеско“.

Јован се сматра заштитником певача, музичара, кројача, кожара, крзнара, вунара, ременара, гостионичара, ножара, брусача, затвореника, осуђених на смрт, узгајивача птица, обољелих од епилепсије, крштеника, Малте, Јордана и великог броја градова широм света.Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету онога кога је пророковао.

За руку светог Јована прича се да је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.На светог Јована верници се не веселе, а по могућности, у руке не узимају нож, у знак сећања на страдање Јованово.

На овај дан ваља да берете лековите траве као што су кантарион, нану, линцуру.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-jovandan-praznik-postenja-bratimljenja-i-kumstva/