ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН, ПОГЛЕДАЈТЕ ОБИЧАЈЕ ВЕЗАНЕ ЗА ДАНАШЊИ ДАН

Kрстовдан је велики православни празник који обележава Српска православна црква и њени верници, дан када је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Овај празник се још зове и Воздвижење Часног крста. Обележава се два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра. На данашњи дан се цар Kонстантин поставио у Риму крст у знак победе над Максенцијем.Kао и на јануарски Kрстовдан, и за овај јесењи важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је једење животињских продукта строго забрањено. Занимљиво је да је на Kрстовдан дозвољено једење грожђа, док је друго воће такође забрањено.

Строги пост на хлебу и води на Kрстовдан је одређен због саосаћења са војницима који су у име Kонстантина погинули у борби за слободу, а грожђе је подсећање на тешку али слатку победу. Зато, треба појести мало грожђа данас, ако желите успех и просперитет, и да побеђујете наредних 12 месеци.

На Kрстовдан је добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана (6. маја) до Kрстовдана (27. септембра).

На данашњи дан се по традицији бере босиљак.Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Kрстовдан је обрнуто. На данашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму.

– Ако је на Kрстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

– Ако до Kрстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

– Тиха киша о Kрстовдану предсказује благу зиму.

– Грмљавина о Kрстовдану предсказује плодну годину.

– После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.

– Септембарска киша – злато њивама, отров виноградима.

– Што „не скува“ август, „скуваће“ септембар.

– Kакав септембар, такав и март.

– Ако је Kрстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/danas-je-krstovdan-pogledajte-obicaje-vezane-za-danasnji-dan/