ДАНАС ЈЕ МАЛИ УСКРС ИЛИ ТОМИНА НЕДЕЉА, ЕВО ШТА ТРЕБА УРАДИТИ

Недеља по Васкрсу зове се још и Светла, Бела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима. Нарочито је био сумњичав “неверни Тома”, па је Исус, по веровању на данашњи дан, прошао кроз затворена врата и рекао Томи да опипа његове ране. Тек тада је и овај апостол поверовао у Христово васкрснуће.

У народу је ова недеља позната и као водена. “Ваља се” да младићи и девојке изађу на потоке и реке, прскају се и бацају у воду цветне венце, а све како би умилостивили водене демоне.

У неким местима се данас прославља крај васкршњег циклуса благих или светлих дана. Понегде се до данас чувају црвена ускршња јаја и данас се дају деци да се куцају, а старији се обавезно поздрављају са: “Христос воскресе”.

Од Томине недеље се опет врше молитве за умрле, након прекида унутар периода који је почео од Лазареве суботе. На дан после Томине недеље, у Побусани понедељак, служе се парастоси на гробљима, чиме живи као да честитају својим покојним рођацима и пријатељима радосни празник Васкрсења Христовог.

Због тога у неким деловима земље данас фарбају јаја која ће прво дати деци да данас доручкују, у част живота и здравља, а остатак ће однети на гробље. Народ каже, да се и мртви “почасте” и обрадују Христовом васкрсењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-mali-uskrs-ili-tomina-nedelja-evo-sta-treba-uraditi/