ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА

Међународни дан борбе против сиромаштва обележава се у тренутку када је велики број оних који немају могућности да задовоље своје основне животне потребе и живе испод границе сиромаштва, изјавила је Сузана Пауновић, директорка Kанцеларије за људска и мањинска права. У Србији је актуелно 267.949 корисника новчане социјалне помоћи.

Подаци показују да је најугроженије становништво оно које живи изван урбаних подручја, деца и млади, необразовани, незапослени и неактивни носиоци домаћинства. У веома тешком положају налазе се и многочлане породице, самохрани родитељи, као и особе са инвалидитетом и њихове породице.

Помоћ државе становништву које се налази у ризику од сиромаштва у наредном периоду требало би да ублажи настанак новог сиромаштва, али и да најугроженије категорије становништва заштити од погоршања положаја, подсетила је Пауновић.

Уједињене нације прогласиле су 17. октобар за Светски дан борбе против сиромаштва. Циљ обележавања је промовисање свести о потреби искорењивања сиромаштва и беде у свим земљама, а нарочито у земљама у развоју.

Светски дан борбе против сиромаштва обележава се од 1987. године, када се на откривању споменика посвећеног борби против сиромаштва у Паризу окупило око 100.000 људи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-medjunarodni-dan-borbe-protiv-siromastva/