ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА-СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА МАРИЈА

Дан Свете мученице Марине – у народу познатије као Огњена Марија – сматра се веома поштованим празником посебно међу женама, па је обичај да се тог дана нипошто не раде ручни радови нити послује у пољу.

Света мученица Марина родом је из Антиохије, крстила се у 12. години и рано је остала без мајке, а отац ју је, када је сазнао да је хришћанка, отерао од куће.

На путу из Антиохије она је срела епарха Олимврија који је пошао да гони хришћане. Пошто је одбила понуђени брак и због њене вере у Господа Исуса Христа, гневни епарх нареди да је изложе најгорим мукама.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу.

Мошти ове светитељке почивају у манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера.

У црквеном календару, 30. јул није обележен „црвеним словом“, али жене тога дана одбијају да задену и иглу у конац из страхопоштовања према овом празнику.

Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом, она спада у „огњевите“ свеце.

Међу православцима Огњена Марија (која, иначе, у народној традицији слови као сестра Громовника Илије и Светог Пантелије) изазива посебно страхопоштовање.

Тога дана (30. јула по новом, односно 17. по старом календару) нико не ради јер се сматра да је тога дана сваки посао неталичан и грешан, да свако ко тога дана прекрши Божју вољу, не може очекивати милост његову.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-ognjena-marija-sveta-velikomucenica-marija/