ДАНАС ЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ-ЕВО КОЈА СУ ВЕРОВАЊА НА ДАНАШЊИ ДАН

На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава. Зато овај празник називају и Летња Богојављенска ноћ. Празник је посвећен сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када се, како каже хришћанско предање, Христос пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

На овај празник у цркви се, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа друго воће.

А пошто су многи празници и њихови обичаји у спрези са природом, у народу се обично каже да се од Преображења природа преображава, да углавном више нема великих врућина, да је то последњи дан у години за купање у рекама.

Многа веровања прате овај празник, те ваља знати шта је данас добро чинити, а шта не.

Не би никако ваљало да на данашњи дан преко дана спавате, јер ко тог дана одспава преобразиће се, па ће целе године бити – поспан.

Сматра се да није добро плакати на Преображење јер ће тај плач прећи у навику.

Такође, не ваља ни цео дан провести у кафани – да вам то не би прешло у навику, па да не постанете распикуће.

Преображење пада у госпојинском посту који су углавном жене постиле, али обичај је да на овај дан нико, без изузетка, не мрси.

У неким крајевима Србије беру се лешници и преко целе године чувају за лек, кад некога заболи уво. Верује се да ће, када се болеснику дају такви лешници да их поједе, он оздравити.

Мајке на даншњи празник малој деци пришивају парице на одећу да бих их заштитиле од демона.

Преображење увек пада у време Госпојинског поста, те зато на празничној трпези увек има вина и рибе. Данас се грожђе сем у цркви дели и на гробљу за покој душа мртвих.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-preobrazenje-gospodnje-evo-koja-su-verovanja-na-danasnji-dan/