ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БОГОНОСАЦ, ЈЕДАН ОБИЧАЈ ЈЕ ВЕЗАН ЗА ДЕЦУ

Српска православна црква и њени верници славе данас Светог Игњатија Богоносца, „који је стално у срцу и на уснама носио име Бога живога“ а кога је „као малог, Исус држао на рукама“.

Према предању везаном за ову славу у Срба, Господ је, подучавајући своје ученике смерности, узео једно дете и рекао: „Kо се понизи као дете ово, онај је највећи у Царству небеском“.

То дете био је Игњатије. Kада је одрастао, био је ученик Светог Јована Богослова, а касније епископ у Антиохији, где је први увео антифонски начин појања у цркви. То је појање за две певнице тако да кад на једној страни појање престане, на другој почиње, а овај се начин појања Светом Игњатију чудотворно открио.

У то време је цар Трајан, пролазећи кроз Антиохију у ратном походу против Персије, чуо за Светог Игњатија и покушао да га саветима и претњама, чак понудом сенаторске титуле, окрене од вере. Kад није успео, наредио је да га окованог пошаљу у Рим и баце у арену пред звери.

Тешки пут од Антиохије до Рима светитељ је провео у молитви и жељи да страда за Господа. Лавови су га растргли у римској арени 106. године.

Од светитеља и мученика остало је само његово срце испуњено љубављу за Господа Исуса Христа.

Према обичајима код Срба, на данашњи дан се понегде меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у новој години.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-sveti-ignjatije-bogonosac-jedan-obicaj-je-vezan-za-decu/