ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Светски дан особа са Дауновим синдромом симболично се обележава 21. марта, јер је у основи овог генетског поремећаја присутност 3 хромозома уместо 2, на 21  хромозомском пару. Тим поводом у школи за основно и средње образовање “Вуле Антић“ приређена је мађионичарска представа за све ученике школе и госте.

Даунов синдром карактерише постојање 3 хромозома уместо 2, на 21 хромозомском пару. Особе са Дауновим синдромом имају специфичан изглед, изражене су монголоидне очи, али имају проблеме и у умном развоју. Раном интервенцијом дефектолога и других стручњака усмереном на децу до три године живота у значајној мери се може превентивно утицати на настанак придружених поремећаја и стимулисати психомоторни развој. Стручњаци кажу да је задовољство радити са децом са Дауновим синдромом, јер су дружељубиви и показују брз напредак.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године, а назив је добио по Лагдону Дауну који је први описао овај поремећај на сопственом детету још 1866. године, а тек 1957. установљено је да је узрок овог синдрома тризомија. Применом пренаталне дијагностике учесталост Дауновог синдрома код новорођенчади је значајно умањена.  Лек за овај генетски поремећај не постоји, али постоји широк спектар подршке која може да помогне особама са овим стањем и њиховим породицама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-svetski-dan-osoba-sa-daunovim-sindromom/