ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК, ДАН КАДА СЕ ПРАШТАЈУ СВИ ГРЕСИ

Српска православна црква и верници данас обележавају Велики четвртак, сећање на последњу вечеру Исуса Христа са ученицима.

Ово је један од најзначајнијих дана у току Велике недеље, јер је тада установљена света тајна причешћа. Исус је тада благословио хлеб и поделио га ученицима уз речи „Ово је тело моје које се за вас ломи ради опроштења грехова“, а потом је узео чашу вина и рекао им: „Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога Завета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања греха“.

Зато се на литургијама верници причешћују хлебом или нафором – телом Христовим и вином које је симбол његове крви проливене за спас људског рода.

На Велики четвртак нема весеља, али има окупљања верника. Kод неких православних народа и у неким крајевима Србије тог се дана, а не на Велики петак, боје ускршња јаја, док се у Русији на Велики четвртак меси ускршњи слатки колач.

Овај празник је један од дана одређених за причешће верника који су, поштујући православни канон, постили на води најмање пет последњих дана, а верује се да ће данас чак и највећим грешницима, уколико се причесте, греси бити опроштени.Завршетком литургије престаје се за звоњењем, већ се клепа, удара у дрвену даску, све до сахране Христове. После литургије је дозвољено јести на уљу и попити нешто вина.

Велики четвртак у разним местима обележава се низом обичаја. Иако важи за велики празник, Велики четвртак је у потпуности посвећен ратарству. Сви радови су забрањени осим сејања лубенице. Веровало се да ће лубенице, ако се посеју на овај дан, бити напредне. Такође су рађене обредне радње око стоке, како би била здрава, јака, како би се множила и давала млеко. На Велики четвртак обичаји су да жене одлазе на реку где пале свеће, које причвршћују на малим даскама, и пуштају их низ воду. Овај ритуал посвећен је душама мртвих. У манастиру Троноша на овај дан пали се велика свећа, неколико десетина килограма тешка. Она се, затим, током читаве године пали, док се не донесе нова свећа, тј. до следећег Великог четвртка. На Kосову се на Велики четвртак фарбају јаја. Прво офарбано јаје тога дана зове се страшник и за њега се верује да штити кућу од болести, урока и временских непогода. Некада су се јаја фарбала копривом и љуском од лука, а прво обојено јаје. “чуваркућу” деца односе на њиву и ту га остављају да га сунце огреје. После подне се јаје враћа у кућу, где се чува целе године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-veliki-cetvrtak-dan-kada-se-prastaju-svi-gresi/