ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК – ДУХОВИ

Српска православна црква и њени верници данас славе један од највећих празника Света тројица или Духови, који се обележава 50. дан после Ускрса и десети дан после Спасовдана.

Духови представљају и “рођендан” Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак светог духа на апостоле.

То је трећи празник, после Ускрса и Божића, који се такође слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, не пости се, то је тзв. трапава недеља.

Тај празник назван је Света тројица, јер се, према јеванђелима, поред Светог Оца и Сина, на овај дан јавило физички треће лице Свете тројице – Свети Дух.

Први дан Духова посвећен је јеванђелском догађају – силаску Светог Духа на апостоле, Христове ученика. Храмови се украшавају зеленилом, а црквени под се прекрива травом.

Светом Духу верници упућују свакодневну молитву, призива се при крунисању владара, свим рукополагањима, на почетку архијерејских сабора, на крштењу у цркви…

Тројице спадају у велике празнике у Србији, а нарочито у Шумадији где много домова овај празник слави као крсну славу. Једном када гости дођу, верује се, треба их послужити свежим поврћем и воћем, пивом и медовином.

У појединим крајевима Србије, нарочито у источним деловима и до данас се одржао обичај свечаних поворки најлепших девојака у селу које симболизују русаљке – водене виле које по брзацима маме људе и утапају их.

Да би се неко заштитио од њихових чини, на Тројице у џепу треба да носи бели лук или мало пелина. Деци се на данашњи дан брани купање, а избегава се и прелажење моста. Из истог разлога, у неким крајевима на данашњи дан ритуално ките дрвеће даровима – цвећем, шареним пешкирима, али и флашицама парфема и ружевима за усне. Kако би се русаљке умилостивиле.

Добро је запамтити сан који се вечерас сања. Стари верују да неко вичан тумачењу, из њега може да предскаже дешавања током целе године.

Света Тројица је слава и нашег града, Смедеревске Паланке.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-je-veliki-praznik-duhovi/

error: Content is protected !!