ДАНАС НА СНАГУ У СРБИЈИ СТУПАЈУ НОВЕ МЕРЕ КОЈЕ ЈЕ ПРОПИСАО КРИЗНИ ШТАБ

Због великог броја заражених и хоспитализованих Кризни штаб увео је нове мере, које данас ступају на снагу. Ове мере највише ће утицати на гастрабајтере и друге држављане Србије који празнике желе да проведу у родној земљи. Од данас је за све који у Србију долазе из иностранства обавезан негативан ПЦР текст или десетодневни карантин.

Сви странци који буду пожелели да уђу у Србију мораће да имају негативан ПЦР тест, док ће држављани Србије, којима Устав гарантује повратак у земљу када год пожеле, морати да буду у кућној изолацији 10 дана, коју могу да прекину уколико ураде ПЦР тест и ако се покаже да је негативан, одлучено је недавно на састанку Кризмног штаба, а потврђено на седници Владе.

Обавезан ПЦР тест или карантин по уласку на територију Србије почиње да важи од поноћи, а поред здравствених радника, ова чињеница, чини се, прилично је обрадовала још једну струку, царинике, који су претходних дана имали пуне руке посла.

Фотографије са граничних прелаза забележене у претодна три дана подсећале су на нека срећнија времена. Изгледали су као да је турситичка сезона у пуном јеку и као да корона вируса нема ни на видику.

Мере се не односе на путнике који пролазе кроз нашу земљу, за транзит за теретни саобраћај, али и за оне путнике у пограничној зони – за грађане Србије који раде у Мађарској у кругу од 30 километара. Они ако имају доказ о томе да раде у Мађарској или да имају земљу моћи ће без ПЦР теста да улазе или излазе.

Цена ПЦР теста на сопствени захтев у овом трензутку кошта 6.000 динара, док ће од 1. јануара важити нова, недавно успостављена цена, од 9.000 динара.

Подсетимо, нове мере ступиле су на снагу данас и трајаће највероватније до 10. јануара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-na-snagu-u-srbiji-stupaju-nove-mere-koje-je-propisao-krizni-stab/