ДАНАС ПОЧИЊЕ ДУГО ТОПЛО ЛЕТО

Данас је у 6 сати и 24 минута почело лето. РХМЗ упозорава на високе температуре у Србији, а светски метеоролози на “пакао“ за јужну Европу. 

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. Лето ће трајати до 22. септембра, када почиње јесен.

Републички хитрометеоролошки завод упозорио је да Србију од петка, 23. јуна, чекају веома високе температуре. На подручју целе земље температуре ће се кретати од 34 до 37 степени Целзијусових. 

Иначе, метеоролози су раније најавили дуга раздобља врућине и неколико опасних топлотних удара који ће стварати проблеме на подручју јужне и источне Европе.

Дуго, вруће лето очекује се широм јужне Европе, а очекују се дуги периоди натпросечно високих температура на подручју Италије и Балкана, пише “Аку ведер“.

Посебни таласи врућина очекују се током јуна и јула, а температуре изнад 32 степена биће уобичајене током целог лета.

Топло и сушно време ће се са Италије и Балкана премештати на исток Европе. Ипак, интензитет топлоте од Пољске до Балктика, преко Белорусије и Украјине неће бити толико јак.

Највећа опасност од појаве дужих, опасних топлотиних удара биће на подручју Македоније, Мађарске и Румуније.

Још једно сушно лето очекује Шпанију и Португал, наводи “Аку ведер“, а то ће повећати претњу шумских пожара. Један од најгорих пожара у историји земље погодио је Португал и том приликом погинуло је више од 60 особа.

Међутим, временских неприлика биће и у Немачкој и Пољској, тамо се према прогнозама, током лета могу очекивати јаке олује.

Иначе, дан пред званичан почетак лета, југозапад САД погодиле су велике врућине, а температуре у појединим градовима достигле су и 48 степени Целзијуса.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-pocinje-dugo-toplo-leto/