ДАНАС ПОЧИЊЕ ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ-ДОМАЋИЦЕ У ЈЕЛО ВАЉА СТАВИТИ МАЛО БОСИЉКА

Српска православна црква и њени верници данас обележавају почетак Госпојинског поста који траје до 27. августа.
Реч је о најкраћем, траје само 14 дана, и најмлађем, али веома строгом посту испред којег по строгости предњачи само Васкршњи. Уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре упокојења провела у сталном посту и молитви.

Пост је изузетно строг – свих дана се пости на води осим недељом када су дозвољени уље и вино. У време овог поста пада велики празник Преображење Господње и тог дана једе се риба без обзира у који дан пада празник.Госпојински пост је утврђен на Цариградском сабору 1166. и један је од четири вишедневна поста поред Васкршњег, који се још назива Великим или Часним, Божићног и Петровданског (Пост светих апостола). Циљ поста није само уздржавање од хране него и од лоших мисли и злих дела. У време поста верници се више окрећу Богу, а свештеници подсећају да хришћански треба живети сваког дана а не само у време поста.

Госпојински пост претходи великом празнику Успенију пресвете Богородице, у народу познатијем као Велика Госпојина који се обележава 28. августа. Овај велики црквени празник уписан је црвеним словима, а обележава се у знак сећања на смрт Богородице и дан када се вазнела на небо и свој дух предала Спаситељу.Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је наџивела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију. Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.

„Сиромаху удели, с непријатељима се измири“

Свети Јован Златоусти пише: „Kажеш да постиш. Увери ме то у својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш с непријатељима својим измири се са њима. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Kаква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње“.Данас је дан светих мученика браће Макавеји

СПЦ и њени верници данас према црквеном календару обележавају сећање не на једног него на чак 7 седам светитеља и мученика – браћу Макавеји. Браћа Авим, Антонин, Гурије, Елеазар, Евсевон, Адим и Маркел, њихова мајка Соломона, и њихов учитељ Елеазар пострадали су мученички у другом веку пре Христа јер су одбили да се поклоне грчком богу Зевсу.

Народни обичаји и веровања

Према народном веровању, сви обичаји на данашњи дан везују се за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Стога, домаћице, данас у јело обавезно ставите мало босиљка која има заштитно дејство.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-pocinje-gospojinski-post-domacice-u-jelo-valja-staviti-malo-bosiljka/