ДАНАС ПОЧИЊЕ ГОСПОЈИНСКИ ПОСТ

Велика Госпојина за коју је везан овај пост је црквени празник уписан црвеним словима, а обележава се у знак сећања на смрт Богородице и дан када се вазнела на небо и свој дух предала Спаситељу.

Српска православна црква и њени верници данас обележавају почетак Госпојинског поста који траје до 27. августа.

Реч је о најкраћем, двонедељном и најмлађем, али веома строгом посту испред којег по строгости предњачи само Васкршњи. Уведен је у част и према примеру Пресвете Богородице, Мајке Божије, која је време пре упокојења провела у сталном посту и молитви.

Пост је изузетно строг – свих дана се пости на води осим недељом када су дозвољени уље и вино. У време овог поста пада велики празник Преображење Господње и тог дана једе се риба без обзира у који дан пада празник.

Госпојински пост је утврђен на Цариградском сабору 1166. и један је од четири вишедневна поста поред Васкршњег, који се још назива Великим или Часним, Божићног и Петровданског (Пост светих апостола).

Циљ поста није само уздржавање од хране него и од лоших мисли и злих дела. У време поста верници се више окрећу Богу, а свештеници подсећају да хришћански треба живети сваког дана а не само у време поста.

Госпојински пост претходи великом празнику Успенију пресвете Богородице, у народу познатијем као Велика Госпојина који се обележава 28. августа. Овај велики црквени празник уписан је црвеним словима, а обележава се у знак сећања на смрт Богородице и дан када се вазнела на небо и свој дух предала Спаситељу.

Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је наџивела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Време између Велике и Мале Госпојине, која се обележава 21. септембра, назива се међудневница, а верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, па се одлази на изворе који, према народном веровању, имају лековито дејство.

Према народном веровању, сви обичаји на данашњи дан везују се за воду и босиљак за који се верује да је божја биљка. Стога, домаћице, данас у јело обавезно ставите мало босиљка која има заштитно дејство.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-pocinje-gospojinski-post/