ДАНАС ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ

За православне вернике данас почиње велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа који се ове године прославља 16-тог априла.  

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.

У нашем народу познато је да већина људи пости углавном прву и последњу недељу поста, и то на води. Међутим, можете изабрати било коју седмицу у току поста, која би требало да се испости на води и те недеље се можете причестити. Има и оних који из других разлога не могу да посте.

Најважније да не заборавите да пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

Суштина је да човек своју вољу користи на прави начин и извршава Божје заповести. Не из страха што ће бити кажњен, већ из љубави према Богу Исусу Христу који је све учинио да би нам дао мотивацију да се спасимо.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-pocinje-vaskrsnji-post/