ДАНАС ПОЧИЊЕ ЗАВРШНИ ИСПИТ ЗА ОСМАКЕ

 Завршни испит за осмаке почиње данас, у среду 14. јуна, и трајаће три дана, а зависно од броја бодова на тестовима и успеха у основној школи ученици ће бити рангирани за упис у средњу школу

.Тест из српског (матерњег) језика полаже се у среду 14. јуна у 9 сати, у исто време 15. јуна заказан је тест из математике, док ће комбиновани тест из биологије, хемије, физике, историје и географије ученици полагати у петак 16. јуна.

Сви ученици морају полагати малу матуру која представља званичан завршетак основношколског образовања.

На сваком од три теста ученици максимално могу освојити по 10 поена. Бодови са теста сабирају се са бодовима освојеним на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда и чине основ за рангирање ученика.

На основу општег успеха у основној школи ученици могу имати максимално 70 бодова, а бодовање се обавља тако што се успех на крају шестог разреда, заокружен на две децимале, помножи са четири, а општи успех на крају седмог и осмог разреда помножи са пет.

Прелиминарне резултате завршног испита школе ће објавити већ 18. јуна, након тога следи период за жалбе ученика, тако да ће коначни резултати бити објављени 23. јуна.

По објављивању коначних резултата следи предаја листе жеља, а распоред ученика по школама биће објављен 3. јула, док је 4. и 5. јула предвиђено да се обави упис ученика у средње школе.

Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 7. јула када се предаје листа жеља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-pocinje-zavrsni-ispit-za-osmake/