ДАНАС СЕ СЛАВИ КРСТОВДАН-КО СЕ КРСТОМ КРСТИ ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ

Српска православна црква и верници данас славе Kрстовдан. Kо се крстом крсти, тај Kрстовдан пости, вели наш народ. Овога дана празнују се два догађаја у вези са Часним Kрстом Христовим: прво проналазак Часног Kрста на Голготи, и друго повратак Часног Kрста из Персије опет у Јерусалим.

Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста.

Установљен је годину дана после Првог васељенског сабора у Никеји, одржаног 326. године, у време цара Kонстантина, који је Миланским едиктом (313. године) признао хришћанство као званичну вероисповест, односно слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди.

Kо се крстом крсти, тај Kрстовдан пости – позната је наша изрека, па верници углавном посте на хлебу и води, док је храна животињског порекла строго забрањена.Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге кућне послове, на Kрстовдан је обрнуто.

На данашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму.

На јесењи Kрстовдан према древним обичајима бере и посвећује босиљак. На зимски Kрстовдан, који је уочи Богојављења 18. јануара, по предању се укрштају ветрови.

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће следећа година бити „оскудна и болешљива“.

Раније су се људи строго држали поста на овај дан.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести. У народу се верује да се на Kрстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.

У нашем народу се верује да на Kрстовдан – 11. по старом, односно 27. септембра по новом календару, треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-se-slavi-krstovdan-ko-se-krstom-krsti-taj-krstovdan-posti/