ДАНАС СЛАВИМО ЛЕТЊИ АРАНЂЕЛОВДАН, ЕВО ШТА СЕ ДАНАС НЕ РАДИ

Српска православна црква и верници данас славе дан Светог архангела Гаврила чије је „главно“ празновање 8. априла, дан после Благовести. У народу је данашњи празник познат као летњи Аранђеловдан и за њега се везују многобројни обичаји, према којима је онима који поштују хришћанске норме данас забрањен скоро сваки рад.Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен „црвеним словом“ у календару СПЦ која му ипак даје велики значај и слави га као – Благовесника који је учествовао и најављивао све значајне догађаје везане за настајање хришћанства.

Гаврило је први уз архангела Михаила који је предводник војске анђела и сила добра. Због тога се верује да на данашњи дан треба одморити и да не треба радити за себе или новац, али да је ово најбоље време за отпочињање каквог добротворног рада. Аранђеловдан је цео посвећен доброти и давању, па тако и људи треба да се сете својих ближњих као и оних који имају мање него они.

За овог свеца су везани многобројни обичаји. Девојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Али у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси „благе“ и лепе вести.

Чак иако не верујете у ове обичаје, потрудите се да данас учините неко добро дело макар оно било и симболично. Видећете, неће вас коштати скоро ништа, а осећаћете се као да сте променили свет. И биће боље и вама и другима!

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-slavimo-letnji-arandjelovdan-evo-sta-se-danas-ne-radi/