ДАНАС СЛАВИМО МАРКОВДАН, ПОГЛЕДАЈТЕ КОЈИ СУ ОБИЧАЈИ ВЕЗАНИ ЗА ОВАЈ ДАН

Свети Марко је слава многих породица у Србији, а пада само два дана после Ђурђевдана. Ево који народни обичаји су везани за данашњи дан.
Дан светог апостола и јеванђелисте Марка који је познат као сапутник и први помоћник апостола Петра. У Риму, на молбу верника, написао је књигу о учењу Исуса Христа, о његовим чудесима и животу. Тако је настало Јеванђеље по Марку, који је лично прегледао и потврдио као истинито свети Петар. Марко је рођен 43. године наше ере у Грчкој, а умро је непознате године у Александрији.
Земљорадници га славе као благи дан и избегавају да раде било шта од пољских радова. На овај дан не ваља спавати, јер ће се спавати преко године. Изузетак су они који су спавали на Ђурђевдан. Они треба да спавају и на Марковдан, јер само на тај начин неће бити успавани током године. Раширено је веровање да свети Марко хода светом са великом корпом пуном града, па оном ко ради на његов дан читаве године шаље градоносне облаке и град.
Данашњи дан, кога називају још и Мистровданом, нарочито су празновали ковачи верујући да би им мишеви изгризли мехове ако би тог дана радили.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-slavimo-markovdan-pogledajte-koji-su-obicaji-vezani-za-ovaj-dan/