ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ ВАСИЛИЈА

Српска православна црква и верници данас обележавају дан Преподобног Василија исповедника.

Друг и страдалник светог Прокопија Декаполита. Василије верно следоваше своме учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке претрпе од иконобораца. А када иконоборци пропадоше, по Божјем Промислу, Василије се врати заједно с Прокопијем у свој манастир где се у посту и молитви дуго подвизаваше, и мирно сконча 747. године.Данас се према народним веровањима избегава свађа и лоше мисли и пале се свеће за опрост свих грехова.

Василије блажени би у време цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

А затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповедаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе беше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цело тело и врат, па га вргоше у тамницу.

А када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповеђу и својим примером, а многе зловерне поврати православној вери.

Пошто тако проведе живот, блажени Василије радујући се и благодарећи отиде ка Господу, Kога измлада беше заволео. Данас се према народним веровањима избегава свађа и лоше мисли и пале се свеће за опрост свих грехова.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/danas-slavimo-prepodobnog-vasilija/